watJan Smed speelt vooral dansmuziek uit Midden-Brabant en de Antwerpse Kempen: contradansen, walsen, polka’s, schottischen en traditionele ‘klein danskes’. Dat repertoire is geput uit diverse bronnen. Voor een deel komt het rechtstreeks van de bejaarde volksmuzikanten die Wim Bosmans bij hen thuis ging opzoeken. Voor een ander deel komt het uit oude handgeschreven muziekboekjes van speelmannen en fanfaremuzikanten. In tegenstelling tot de meeste folkgroepen kleuren wij bij voorkeur binnen de – weliswaar vage – stilistische lijnen die uitgezet zijn door vorige generaties. Wij blijven het liefst dicht bij de bron, gaan niet experimenteren met harmonie en ritme, zoeken geen kruisbestuiving met andere muziekstijlen. Wij houden het zuiver akoestisch, en voeren onze muziek uit op de volksinstrumenten van bij ons: viool, doedelzak, trekzak (diatonisch accordeon) en contrabas. Uniek is bovendien de bijzondere rol van de hommel en allerlei fluiten. Met deze traditionele benadering hebben we met Jan Smed onderhand een unique selling position ingenomen in de Vlaamse folk. Jan Smed biedt de volgende programma's:

- concert met een gevarieerd programma van oude dansmuziek, al dan niet met enkele liederen ter afwisseling, en met tussendoor de nodige duiding. De duur is af te spreken: bijvoorbeeld een uur of 2 x 45'.

- kerstprogramma De dertien dagen, of het verhaal van kerstmis tot driekoningen in weinig bekende volksliederen uit Vlaams-Brabant en de Antwerpse Kempen. Heel geschikt voor een kapel of kleine kerk. Duur: 45'. Dit programma kan worden gevolgd door een tweede deel met vrolijke muziek bij pot en pint.

- volksbal voor jong en oud met traditionele spelemansmuziek uit Midden-Brabant en de Antwerpse Kempen, met af en toe een uitstapje naar de buurlanden. De groepsdansen worden in goede banen geleid door onze violist en dansmeester  Ivo. Duur: maximaal drie uur.

- animatie op recepties, banketten, straten en pleinen. Opluisteren van academische zittingen. Duur: af te spreken.

- lezingen over allerlei aspecten van de traditionele muziek door Wim Bosmans, al dan niet geïllustreerd met live muziek. Duur: maximaal anderhalf uur.

- initiatie fijfer, fluitje van een cent, hommel en viool. Duur: af te spreken.

       
                                                                     


aperitiefconcert, Sint-Pieters-Woluwe, juni 2005


Quand on est bien amoureux, Trappeniers

openluchtconcert, Alden Biesen, juni 2009

Les Dragons, anoniem Brabants (?) hs., eind 18de eeuw
 
terug